Värianalyysin tulos voi joskus yllättää
- Riikka Saari
- 19.4.
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 20.4.
Värianalyysi perustuu ihmisen luonnollisen värimaailman tunnistamiseen ja tähän luonnolliseen värimaailmaan parhaiten istuvien sävyjen löytämiseen värivuodenaikojen mukaisista väripaleteista. Värianalyysin voi tehdä 4, 12 tai 16 jaollisena.
-Minä teen värianalyysit 12 jakoisena, eli jokainen analyysissä käyvä kuulee mihin värivuodenajan alalajiin kuuluu, esim. Kevät värityyppi suuntautuu johonkin seuraavista: Vaalea kevät, lämmin kevät, tai selkeä kevät.

Luonnollinen värimaailma tarkoittaa sitä värimaailmaa joka ihmisellä on omasta takaa: oma luonnollinen hiustenväri: sen tummuus/vaaleusaste ja eri vivahteet, silmien väri: värin kirkkaus, selkeys ja vivahteet, ihon sävy ja vivahteet, sekä ns. ihon ja kasvojen yleisilme. Kaikkein tärkeintä luonnollisen värimaailman tunnistamisessa on ihon pohjasävyn tunnistaminen. Ihon pohjasävy voi olla kylmä, neutraali, neutraali-lämmin, tai neutraali-kylmä. Ihon pohjasävy on eri asia kuin ihon yleisilme. Ihon pohjasävyn tunnistaminen ei tapahdu aina kädenkäänteessä kasvojen ihoa katsomalla, vaan sen tunnistamiseen tarvitaan värien asiantuntijaa, joka pystyy erottamaan pohjasävyn(undertone) ja yleisilmeen(overtonen) eron esimeriksi värianalyysissä käytettävien värinkankaiden avulla.
Värianalyysissä tunnistetaan värisävyt, jotka:
Istuvat luonnolliseen sävymaailmaan
Tekevät nostavan vaikutelman yleisilmeeseen: tuovat valoa varjokohtiin
Tuovat valoa ja hehkua iholle
Ovat harmoniassa ihon pohjasävyn kanssa
Korostavat kauniisti luonnollisia piirteitä
Sekä sävyt, jotka:
Nostavat esille ihon kirjavuutta
Sameuttavat ihoa ja tuovat esille epätasaisuuksia
Ovat liian voimakkaita luoden iholle valkoisen/kankaan värisen heijastuksen
Tuo esille kasvojen ihon verisuonistoa (punaisuus ja sinisyys korostuvat)
On aivan eri maailmasta oman luonnollisen sävymaailman kanssa: luo ristiriitaisen yleisilmeen
Lisäksi sävyt, jotka:
Ovat pehmeän neutraaleja
Sopivat värimaailmaltaan peruspukeutumisen pohjaksi: takit, jakut, housut yms. (vaihtoehdot mustalle värille)
Värianalyysi ei perustu henkilön omiin värimieltymyksiin tai siihen mitä värejä henkilö on tottunut pukeutumisessa käyttämään -Näistä asioista keskustelu kuuluu silti aina osaksi hyvin tehtyä asiakaskohtaamista ja analyysiä. Monesti myös huomataan, että jokin vetovoima joillain itselle täydellisesti sopivilla väreillä on ainakin jossain elämänvaiheessa ollut.. Joskus värianalyysin tulos voi yllättää. Silloin on tärkeää että pohditaan mistä yllätys johtuu, sitä, miten omaan väripaletin käyttöön on ajauduttu: Onko käytössä värit, jotka oikeasti tuovat hehkua, vai onko käytössä värit, jotka ovat turvallisia, huomaamattomia, tuttuja, trendien ohjaamia tms. Keskustelun avulla saadaan yleensä hyvin selville se, miksi nykyinen väripaletti on käytössä ja miksi värinalyysissä esille tullut väripaletti yllättää. Värit on aina henkilökohtainen asia, ja omat värimieltymykset ja värien kokemukset voivat olla peräisin hyvin kaukaa, lapsuudesta asti. Siksi on tärkeää että analyysissä on aikaa keskustelulle ja pohdinnalle. Kun omaa värien käyttöä ja värivalintoja oppii ymmärtämään, on paljon helpompi antaa tilaa uusille väreille ja siirtyä kokeilemaan myös jotain uutta! Jos värianalyysi yllättää ja tulos omasta värivuodenajasta ei miellytä, on hyvä muistaa että jokaisella on oikeus käyttää juuri niitä värejä joista itse tykkää, ja joissa viihtyy. Joskus uuteen väripalettiin tutustuminen vaatii aikaa, ja uudet värit tulevat osaksi omaa pukeutumisista yksi kerrallaan. Kun sitten vähitellen huomaa uusien värien merkittäviä vaikutuksia, alkaa niitä haluamaan lisää. Suosittelen aina antamaan uusille väreille mahdollisuuden, värien vaikutusta kun ei voi olla huomaamatta: Parhaat värit saavat sinut hehkumaan <3
Terkuin Riikka

Comments